Woody Allens bedste

liste / Sophie Engberg Sonne, Katrine Sommer Boysen
På torsdag har den imponerende produktive Woody Allen premiere på den romantiske komedie 'Magic in the Moonlight'. Vi ser tilbage på de bedste film i hans lange karriere.

Annie Hall (1977)

Woody Allens gennembrudsfilm er gennemcharmerende med sin 1. persons fortælling om den neurotiske Alvy Singer (Allen), der grundlæggende mener, at livet veksler mellem det horrible og det miserable, særligt efter han ikke længere er sammen med den dejlige Annie Hall (Diane Keaton). Filmen er fuld af Allens spydigt-satiriske kommentarer til andre mennesker, samfundet og New York i almindelighed og ham selv i særdeleshed, og det er svært ikke at holde af den bebrillede pessimist.

Manhattan (1979)

Få film indkapsler som Allens 'Manhattan' (1979) den helt særlige intellektuelle newyorker-stemning, der i den grad har været med til at definere New York som filmisk kulisse. Allen spiller selv hovedrollen som den neurotiske, jødiske forfatter Isaac, der efter en skilsmisse begynder at date teenagepigen Tracy. Tingene bliver dog først rigtig komplicerede, da han forelsker sig i sin bedste vens elskerinde, Mary (Diane Keaton), som i den grad giver han kam til det uglede hår.

Hannah og hendes søstre (1986)

Den rørende film om tre søstre i New Yorks kreative klasse begynder og ender med en Thanksgiving-middag. Mellem de to højtideligheder udspiller sig det ene eksistentielle drama efter det andet, alt imens kameraet kærligt følger dem, så man får indtryk af, at kameraet kender dem bedre end de selv gør. Mia Farrow, Dianne Wiest og Barbara Hershey spiller titlens tre søstre, og de flankeres af Max von Sydow, Michael Caine og Allen selv. En smuk, tragisk og morsom menneskelig fortælling.

Match Point (2005)

Efter en årrække af svagere film, der føltes som tynde afkog af tidligere mesterværker, lykkedes det i 2005 Woody Allen at forny sig selv og skabe en film, der var frisk og samtidig umiskendeligt Allen'sk. Jonathan Rhys-Meyers spiller tennislæreren Chris, der drømmer om at stige til vejrs på den sociale rangstige og ikke skyr nogen midler i sin ærgerrighed. Han gifter sig med den smukke og stenrige Chloe (Emily Mortimer), men får problemer, da han forelsker sig ukontrollabelt i den smukke Nola (Scarlett Johansson). En syrligt ironisk, suspensefyldt film.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

På sin europæiske rundtur rammer Allen i 2008 hippe, spanske Barcelona, hvor han i den hvinende sarkastiske 'Vicky Cristina Barcelona' skildrer et amerikansk venindepar på tvivlsom dannelsesrejse. Vicky (Rebecca Hall) er forlovet og planlægger stort bryllup med sin artige forlovede, Doug, og er rejst til Catalonien med sin flyvske veninde Cristina (Scarlett Johansson) for at opsuge lidt sprog og kultur. De får dog begge mere end det, da de møder den karikeret karismatiske kunstner Juan Antonio (Javier Bardem), der indvier dem i en fager ny verden. Det hele er krydret med en eminent fortællerstemme, der i den grad sætter deres gøren og laden i relief.