Matthew McConaugheys bedste og værste

liste / Katrine Sommer Boysen
Hvad var det lige, der skete? Bedst som man havde afskrevet Matthew McConaughey som en beach-blond mandebimbo, blomstrer han pludselig op som en af Hollywoods bedste skuespillere med et register ud over det sædvanlige og en evne til at give sine karakterer karisma og kant. Måske var det, da han dukkede op i en lille, men markant cameo i 'Sex and the City' som en ekstraklam udgave af sig selv, det stod klart, at der var mere end en solbrun babe i ham? Vi guider til McConaugheys bedste præstationer og udpeger – til skræk og advarsel – 3 film man gør klogt i at styre udenom.

True Detective

I den fænomenale HBO-serie 'True Detective' (2014) spiller McConaughey den afstumpede, fåmælte politibetjent Rust Cohle. Serien udspiller sig i to spor med 17 års mellemrum, og McConaughey er nærmest som transformeret i de to udgaver af rollen. McConaughey spiller den martrede Cohle, hvis dystre fortid kun gradvis åbenbares, med tilbageholdt iver og er et perfekt modstykke til Woody Harrelsons regelrette Martin Hart.

The Wolf of Wall Street

McConaughey er knivskarp som den gennemkorrupte, coke-sniffende børsboss, Mark Hanna, der indvier Leonardo DiCaprios Jordan Belfort i Wall Street-livets lyksaligheder i Martin Scorseses 'The Wolf of Wall Street' (2013). McConaughey trækker her veksler på rollerne som de dumme svin, han tidligere har spillet, men formår at gøre Mark Hanna til en skræmmende fascinerende og nuanceret størrelse, og selv om den er lille, er rollen et af filmens største højdepunkter.

Mud

McConaughey er intet mindre end blændende i Jeff Nichols 'Mud' (2012), hvor han spiller titelrollen som den forsumpede Mud, der møder den unge knægt Ellis i en coming of age-fortælling, men sent skal glemme. Smerten, tvivlen og skammen er mejslet ind i McConaugheys fugede fjæs og i Jeff Nichols unge, men kyndige hænder viser McConaughey virkelig alle sine talenter.

Magic Mike

Som stripperkongen Dallas i Steven Soderbergs 'Magic Mike' (2012) spiller McConaughey fornemt på sit også store komiske talent, og det kræver sin skuespiller – og sin mand – at gøre en halvfalleret mandestripbuleejer mere og andet end lattervækkende. Ikke mindst, når man spiller over for Channing Tatum, der kører med klatten, og man selv gør sig til i olieret overkrop og fremskudt underliv i lidt for stramme læderbukser.

Så flyt dog!

Men, men, men, det skulle som bekendt være skidt (rigtig skidt), før det kunne blive godt, og i Tom Deys helt igennem rædsomme 'Så flyt dog!' (2006) er McConaughey noget nær utroværdig som den møgirriterende Tripp, der nægter at flytte væk fra mors kødgryder. Kun Sarah Jessica Parker, der spiller lige så skidt, har med sin lille gesjæft held til at få ham væk, men da har man allerede spildt lidt for meget tid af sit liv på denne fadæse.

How To Lose a Guy in 10 Days

Reklamemanden Ben (McConaughey) bader i damer og kan sno hvem som helst om sin lillefinger, mens han forfører dem med sin lumre tyggegummignaskende kæft. Bare ikke lige Andy (Kate Hudson), eller det vil sige, det kan han faktisk godt. Men først efter en masse trættende forviklinger, der gør 'How to Lose a Guy in 10 Days' (2003) til en oplagt kandidat til titlen som den McConaughey-film, man mindst bør gense.

The Wedding Planner

Okay, måske er det ikke primært McConaugheys skyld, at 'The Wedding Planner' (2001) er en så fersk omgang pladderromantisk nonsens. Men han gør den bestemt ikke bedre. Filmen stammer fra tiden, hvor J-Lo stadig troede, hun skulle brage igennem som skuespiller, og hvor det øjensynligt var ekstra følsomt og romantisk, hvis helten havde en lille brille på næseryggen. Nej tak, nej tak og nej tak.