De 5 bedste coming of age-film

liste / Sophie Engberg Sonne

Vi varmer op til Richard Linklaters premiereaktuelle ’Boyhood’ med et kig tilbage på filmhistoriens dejligste dannelsesfortællinger om den skønne, svære ungdom.

Ung flugt (1959)

François Truffauts debutfilm om den rasende og dybt rørende Antoine Doinel, der løber hjemmefra, er forbilledlig i sin loyalitet over for den unge rebel, der lyver sin mor død i skolen, stjæler et stillfoto med Harriet Andersson i biografen og løber hele vejen til kanten af verden. Filmens slutbillede af den unge dreng, der med en blanding af selvsikkerhed og stor naivitet stirrer ind i kameraet, bliver hos tilskueren for altid. Truffauts samarbejde med Jean-Pierre Léaud, der spillede Doinel i fem film over en periode på tyve år, må siges at være et oplagt forbillede for Richard Linklaters ’Boyhood’.

Adèles liv (2013)

Abdellatif Kechiches Cannes-vinder fik mest omtale for sine eksplicitte, lesbiske sexscener, men det der gør størst indtryk ved filmen, vedrører i lige så høj grad ånd som krop, selv om de to ting hænger tæt sammen i filmen. Den unge Adèles stormende og altforvandlende forelskelse i den blåhårede Emma, der åbner en ny verden for den sværmeriske skolepige.

The Graduate (1967)

Hovedpersonen Benjamin (Dustin Hoffman) i Mike Nichols’ klassiker er teknisk set allerede voksen, men han er artig, tæmmet og hæmmet. Mødet med den fatale forførerske Mrs. Robinson (Anne Bancroft) skubber til ham, tvinger ham til at betvivle den voksnes autoritet – og lige så tresser-tidstypisk som det lyder, er det evigt aktuelt. Den vellykkede sammensmeltning af handling, følelser og soundtrack løfter filmen fra god til genial.

Moonrise Kingdom (2012)

Kampen mod autoriteterne og tresser-tidsbilledet er også i centrum for Wes Andersons sødmefyldte film om en drømmende spejderdreng, der laver sit helt eget oprør mod systemet og disciplinen. Som sådan er Anderson selv splittet; han elsker det lukkede univers’ egen logik og spejderlejrens fetishisme, mens han også mobber højtideligheden og holder utvetydigt med sin udbryder-hovedperson.

An Education (2009)

Danske Lone Scherfig begik denne vellykkede britiske perle af en film om den unge Jenny (Carey Mulligan), der bliver forført af efterkrigstidens swingin’ London og den elegante David (Peter Sarsgaard) og pludselig vender sine forældres konservative dyder ryggen. Filmens tidsbillede er en kæmpe visuel fornøjelse, men det rigtigt rørende er skildringen af Jennys rejse mod at finde sig selv mellem modstridende idealer i en opbrudstid.