5 gode med Mia Wasikowska

liste / Sophie Engberg Sonne
Den 24-årige australier er aktuel i John Currans ’Tracks’ som Robyn Davidson, der vandrede alene næsten 3.000 kilometer gennem den vestaustralske ørken. Rollen er en fornem kulmination på en perlerække af rodløse, oprørske unge kvinder – Close-Up giver et overblik over Mia Wasikowskas bedste roller.

In Treatment (2008)

Den dengang bare 18-årige Mia Wasikowska leverede en hudløs og helt uforglemmelig præstation som gymnasten Sophie, der bliver sendt i terapi hos Paul Weston (Gabriel Byrne) i HBO’s intense dramaserie, der udelukkende udspiller sig på terapeutens klinik. Gennem ugers samtaler får Paul efterhånden hul igennem til den trodsige teenager, hvis atletikuheld muligvis var et maskeret selvmordsforsøg.

Alice i Eventyrland (2010)

Også Tim Burton fik øje på den unge skuespillerindes spændende blanding af barnlig uskyld og indre oprør og udnyttede det klogt i sin eventyrlige filmatisering af Lewis Carrolls klassiker fra 1865. Her gør Burton sig forestillinger om, hvad der videre hændte Alice, og derved bliver filmen en fortælling om den magiske overgang fra barn til voksen, fornemt, forfinet og kraftfuldt inkarneret af den spinkle Wasikowska.

The Kids Are All Right (2010)

18-årige Joni (Wasikowska) og hendes 15-årige bror, Laser (Josh Hutcherson) bor sammen med deres to mødre (Julianne Moore og Anette Bening) i Lisa Cholodenkos velspillede familiekomedie om livet i en moderne kernefamilie. Da Joni beslutter sig for at opsøge deres ukendte donorfar (Mark Ruffalo), sætter hun gang i en følelsesmæssig rutschetur af de helt store, og Wasikowska er forrygende god som den frygtløse og følsomme pige, der bliver klemt i regnbuefamiliens idyl.

Jane Eyre (2011)

I Cary Fukunagas mørke og modige filmatisering af Charlotte Brontës klassiske kærlighedsroman fik Mia Wasikowska endelig en hovedrolle – og hvilken rolle! Hun spiller rollen som Jane Eyre helt stramt, tilbageholdende og upåfaldende, men samtidig føler man den febrilske desperation, der også ligger i den unge heltinde, der må gå så gruelig meget igennem, før hun kan få sin elskede Rochester (Michael Fassbender).

Tracks (2013)

Wasikowska spiller også den altdominerende hovedrolle i John Currans biografaktuelle ’Tracks’, hvor den spinkle pige kæmper mod elementerne og mod ensomheden i rollen som kvinden, der krydsede det vestlige Australien til fods i selskab med fire dromedarer og en hund. Filmen er fuld af flotte landskabsbilleder, men også Wasikowskas ansigt er som et landskab, der uden ord fortæller om hendes sorg, hendes stædighed og hendes smerte.